אסור ומסוכן ששיח על תופעת ההתאבדויות יהיה מחוץ לתחום
דווקא בימים אלה של טראומה קולקטיבית, גורמי הסיכון להתאבדות הינם משמעותיים לכלל האוכלוסייה. לאור המציאות הקיימת בישראל בה ישנה נורמה חברתית ותקשורתית של הימנעות משיח על התאבדויות, יום המודעות הבינלאומי למניעת התאבדויות הינו בעל חשיבות מכרעת ביצירת תקווה והצלת חיים
עלייה הרמן
הכותבת היא ראש תכנית החוג לסיעוד במבח"ר ורכזת ומרצה בתחום סיעוד בבריאות הנפש במרכז האקדמי לב
ז' באלול תשפ"ד 10.09.24, 9:18
רבות מדובר על המלחמה הרב חזיתית אשר ישראל מצויה בה מאז ה-7 באוקטובר, אבל גם רבים מאתנו נמצאים זה חודשים ברמה האישית אל מול מלחמה המתקיימת בכמה חזיתות בו זמנית – מלחמה על הגוף, מלחמה על הנפש, מלחמה לאחות את הרסיסים לכדי שלם.
כאשר השגרה נסדקת כולה, ואפילו נשברת כפי שקרה לנו, אלה הם זמנים מטלטלים, סוערים ומאתגרים במיוחד, ויש תחושה שהקרקע נשמטת מתחת לרגליים.
אירועי השבעה באוקטובר גבו ועדין גובים מחיר כבד, אל מול העובדה שאזרחים וחיילים נהרגים, חטופים חיים וחללים עדין מוחזקים בשבי ותקופת הלחימה מתמשכת. כל אלה מעצימים את ההכרח להתייחס בצורה מעמיקה ומשמעותית יותר לנושא בריאות הנפש באופן כללי, ולהתאבדות במיוחד, המהווה תופעה המשאירה את חותמה על החברה ועל המשפחה.
גורמי הסיכון להתאבדות בימים אלו של טראומה קולקטיבית, הם משמעותיים לכלל האוכלוסייה הנחשפת לשילוב של מספר גורמים, ביניהם היעדר תפקיד חברתי ותפקוד נורמטיבי, חרדה, חשיפה מוגברת לתוכן של זוועות, דיווחים על רצח והרג, אכזריות וחוסר אונים לאורך זמן, העלולים להפחית רתיעה מכאב, פחד מהמוות ומפגיעה עצמית.
דווקא אל מול כך ולאור המציאות הקיימת בישראל, בה ישנה נורמה חברתית ותקשורתית של הימנעות משיח על התאבדויות, יום המודעות הבינלאומי למניעת התאבדויות, אשר חל מדי שנה ב-10 בספטמבר, הינו בעל חשיבות מכרעת.
אכן, מחקרים שבים ומוכיחים כי הדרך שהתקשורת מסקרת מקרי התאבדות יכולה להשפיע על הציבור, הן לשלילה – בחיקוי של מקרי התאבדות ועלייה בשיעורי התאבדות, אך הן לחיוב – בעידוד לפנייה לסיוע נפשי במקרה של מצוקה. סיקור אחראי וממוקד, המדגיש כי ניתן למנוע התאבדויות ולהפחית דיכאון ומצוקה, יכול לעודד אנשים הנמצאים בסיכון לפנות לסיוע, וכן לתקן מיתוסים על התאבדות. בנוסף, יש בידי הסיקור התקשורתי של הנושא היכולת להעביר מסר של תקווה שניתן למנוע התאבדות, תקווה אשר יכולה להציל חיים ולנפץ את הסטיגמה סביב פנייה לגורמי בריאות הנפש.
בידי התקשורת גם היכולת לעלות את המודעות הציבורית לסימני האזהרה שחשוב לשים לב אליהם בהקשר זה – אדם המדבר על רצונו למות, הבעת רגשות ייאוש והיעדר מוצא, אדם החווה כאב נפשי בלתי נסבל ודיכאון, אובדן אנרגיה כללי וירידה ביכולת התפקוד, שתייה מופרזת של אלכוהול או צריכת סמים מוגברת, שינויים חריפים במצב הרוח, שינוי בדפוסי שינה או אכילה, עלייה בחרדה ובחוסר שקט, נסיגה מקשרים והתרחקות מגורמי סיוע, לקיחת סיכונים מיותרים, איבוד עניין בתחביבים ועוד.
כאמור, הימשכות הלחימה לאורך חודשים ארוכים כרוכה בריבוי גורמי דחק מצטברים ועשויות להיות לכך השלכות גם לגבי הסיכון להתאבדות. מציאות זו, מצריכה מודעות והיערכות של שירותי בריאות הנפש בכל המערכת, אך גם התגייסות של גורמים נוספים, וביניהם התקשורת.
העלאת המודעות לנושא ההתאבדות, תסייע לנו להיות ערניים לסובבים אותנו ולעצמנו, תוך שימת לב לבריאות הגוף והנפש ומתן לגיטימציה לתחושות, רצונות ומחשבות שעולות בקרבנו. כחלק מכך, יש לעודד את הציבור לחזרה לשגרה ככל הניתן, לצפות בחדשות במידה, תוך הימנעות מצפייה בסרטוני הזוועות, אשר מחבלת במאמץ לשמור על החוסן ומערערת את יציבותו הנפשית של האדם.
המודעות לסימנים מקדימים להתאבדות, תקל על זיהויים ותאפשר לשאול שאלות ישירות, לשכנע את מי שזקוקים לכך לקבל עזרה מקצועית ולהפנות לגורם המתאים לקבלת עזרה.
גם בחלוף קרוב לשנה, הרסיסים בינתיים מפוזרים, השלם רחוק עשרות מונים ובלב מפעמת תקווה שיסורו ממנו יגון ואנחה. העלאת המודעות לתופעת האובדנות, תסייע לנו לוודא, שהשבר לא יוביל את חלקנו, אל המעשה שאין ממנו חזרה.
אסיים בתפילה מעומק הלב: "אַחֵינוּ כָּל בֵּית יִשְׂרָאֵל, הַנְּתוּנִים בַּצָּרָה וּבַשִּׁבְיָה, הָעוֹמְדִים בֵּין בַּיָּם וּבֵין בַּיַּבָּשָׁה, הַמָּקוֹם יְרַחֵם עֲלֵיהֶם, וְיוֹצִיאֵם מִצָּרָה לִרְוָחָה, וּמֵאֲפֵלָה לְאוֹרָה, וּמִשִּׁעְבּוּד לִגְאֻלָּה, הָשָׁתָא בַּעֲגָלָא וּבִזְמַן קָרִיב, וְנֹאמַר אָמֵן".
אובדנות היא תופעה הניתנת למניעה. במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו – דברו אתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים כגון ער"ן – בטלפון 1201 או באתר האינטרנט של סה"ר.
הכתבה אינה תחליף לייעוץ מקצועי
המאמר התפרסם באתר ערוץ 7
https://www.inn.co.il/news/648020